Tudomány

Ebből a kérdőívből megtudhatja, pszichopata-e a macskája

Sally Anscombe / Getty Images
Sally Anscombe / Getty Images

Nem egyszerű megállapítani, mire gondol éppen a macskánk, brit kutatók azonban most összeállítottak egy kérdőívet, amely a pszichopátia úgynevezett triarchikus modellje szerint meg tudja mondani, mennyire normális a kis kedvenc. A modell a merészség, a gonoszság és a gátlástalanság szintjét nézi, hogy felmérje az általános pszichopatahajlamokat. Általában a teszt emberekre vonatkozik, de itt macskákra alkalmazzák – írja az IFL Science.

A Liverpooli Egyetem kutatói remélik, hogy a teszttel (amit egyébként ide kattintva lehet elérni) sikerül javítaniuk a kapcsolaton az ember és kedvence között. A kérdőív arról kér információt, hogy a macskája mennyire kalandvágyó, hogyan reagál a veszélyekre vagy más macskákra, szüksége van-e állandó stimulációra vagy sem, és mennyire tartja be a házirendet.

A CAT-Tri+ tesztként ismert kérdőív végső változata 12 különböző viselkedésre kérdez rá, amelyek hozzájárulnak a macska merészségének szintjéhez, például, hogy megkínozzák-e az egereket és más zsákmányállatokat, mielőtt megölnék őket. A következő 12 elem a gátlástalanságot méri, amely magában foglalja az olyan viselkedéseket, mint például

a laptopokon, könyveken és más tárgyakon ülés, miközben ezeket a tárgyakat a tulajdonosok használni próbálják.

Mind láttunk már ilyet, ugye. Ezután a kérdőív a gonoszságot igyekszik felmérni azáltal, hogy olyan tendenciákra kérdez rá, mint a rossz viselkedés utáni bűntudat nyilvánvaló hiánya. Ezen triarchikus vonások mellett a pszichopátia CAT-Tri+ modellje magában foglal a két további attribútumot is: a más állatokkal való viselkedést és az emberekkel szembeni barátságosságot.

A kutatók azt is sugallják, hogy tesztjük segíthet az állatmenhelyeknek a macskagazdik keresésében. Például egy macska számára, amelyik alacsony pontszámot kapott az „állatbarát” skálán, előnyös lehet, ha olyan háztartásban helyezik el, ahol nincs más házi kedvenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik