Sally Anscombe / Getty Images
Tudomány

Ebből a kérdőívből megtudhatja, pszichopata-e a macskája

Nem egyszerű megállapítani, mire gondol éppen a macskánk, brit kutatók azonban most összeállítottak egy kérdőívet, amely a pszichopátia úgynevezett triarchikus modellje szerint meg tudja mondani, mennyire normális a kis kedvenc. A modell a merészség, a gonoszság és a gátlástalanság szintjét nézi, hogy felmérje az általános pszichopatahajlamokat. Általában a teszt emberekre vonatkozik, de itt macskákra alkalmazzák – írja az IFL Science.

A Liverpooli Egyetem kutatói remélik, hogy a teszttel (amit egyébként ide kattintva lehet elérni) sikerül javítaniuk a kapcsolaton az ember és kedvence között. A kérdőív arról kér információt, hogy a macskája mennyire kalandvágyó, hogyan reagál a veszélyekre vagy más macskákra, szüksége van-e állandó stimulációra vagy sem, és mennyire tartja be a házirendet.

A CAT-Tri+ tesztként ismert kérdőív végső változata 12 különböző viselkedésre kérdez rá, amelyek hozzájárulnak a macska merészségének szintjéhez, például, hogy megkínozzák-e az egereket és más zsákmányállatokat, mielőtt megölnék őket. A következő 12 elem a gátlástalanságot méri, amely magában foglalja az olyan viselkedéseket, mint például

a laptopokon, könyveken és más tárgyakon ülés, miközben ezeket a tárgyakat a tulajdonosok használni próbálják.

Mind láttunk már ilyet, ugye. Ezután a kérdőív a gonoszságot igyekszik felmérni azáltal, hogy olyan tendenciákra kérdez rá, mint a rossz viselkedés utáni bűntudat nyilvánvaló hiánya. Ezen triarchikus vonások mellett a pszichopátia CAT-Tri+ modellje magában foglal a két további attribútumot is: a más állatokkal való viselkedést és az emberekkel szembeni barátságosságot.

A kutatók azt is sugallják, hogy tesztjük segíthet az állatmenhelyeknek a macskagazdik keresésében. Például egy macska számára, amelyik alacsony pontszámot kapott az „állatbarát” skálán, előnyös lehet, ha olyan háztartásban helyezik el, ahol nincs más házi kedvenc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.