Tudomány

Ősi páncélra bukkantak egy kínai sírban

2013-ban egy kifejezetten jó állapotban fennmaradt, bőrpikkelyekből álló mellvértet találtak az északnyugat-kínai Turpan közelében. A lelet egy 30 év körüli lovas harcos sírjában volt, és a régió extrém száraz klímájának köszönhetően konzerválódott.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban átfogó vizsgálat alá vetette a tárgyat, tanulmányukban pedig megállapították, hogy a páncél nagyjából 2700 éves – írja az EurekAlert.

Patrick Wertmann, a Zürichi Egyetem kutatója csapatával arra jutott, hogy a mellvért egy távoli régióban, az Újasszír Birodalom területén készült időszámítás előtt 786-543 között.

Azt nem tudni, hogy a páncél hogyan jutott el a mai Kína területére. Lehetséges, hogy egy olyan katona hozta magával, aki korábban Asszíriában is megfordult.

D.L. Xu, P. Wertmann, M. Yibulayinmu

A páncél eredetileg 5444, sorokba rendezett bőrpikkelyből állt, és 4-5 kilogrammos lehetett. A hasonló felszerelések a legfontosabb szerveket védték, az efféle páncélokat a drága alapanyagok és a nehéz elkészítés miatt általában csak a legelőkelőbbek viselhették.

Északnyugat-Kínában ilyen mellvértet még nem találtak, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban viszont fellelhető egy sok szempontból hasonló páncél. Ennek eredete nem ismert, de lehetséges, hogy a két darab egy sereghez köthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik