Tudomány

Kozmikus karambolt örökítettek meg az űrben

A Hubble űrtávcső új felvételén a Herbig-Haro (HH) 45 látható – írja a Space.com. A Herbig-Haro-objektumok születőben lévő csillagoknál alakulnak ki a kiáramló anyag révén.

A képen szereplő HH 45 az NGC 1977 jelű csillagködben található, a nebulaként is ismert felhők porból, gázból és plazmából állnak. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az NGC 1977 egy hármas csillagköd-rendszerben, az Sh2-279-ben fekszik.

A fotón az látható, ahogy a HH 45 fiatal csillagából felszabaduló forró gáz óriási sebességgel a környező pornak és gáznak ütközik.

A karambol hatására fényes lökéshullámok keletkeznek. A felvételen a kék szín az ionizált oxigént jelöli, míg a lila az ionizált magnéziumot.

NASA, ESA, and J. Bally (University of Colorado at Boulder); Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

A Hubble űrteleszkóppal október végén ismét problémák adódtak, a rendszer helyreállítása jelenleg is zajlik. Kérdéses, hogy a 31 éves veterán űreszköz meddig működhet még, a kutatók ugyanakkor reménykedhetnek, hogy rövidesen csatlakozhat hozzá utódja, a James Webb űrtávcső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik