Tudomány

Tovább késik a James Webb űrtávcső indítása

Néhány nappal elhalasztották a James Webb űrtávcső (JWST) tervezett indítását, mivel egy váratlan incidens történt az előkészületek során – írja az MTI. Az űreszközt előreláthatóan december 22-én bocsátják majd fel. A program az évek során jelentős késést és költségnövekedést tapasztalt.

A technikusok a Francia Guyanában fekvő Kourou melletti űrközpontban a JWST-t épp a hordozórakéta adapteréhez erősítették, amikor egy szorítószalag hirtelen kioldódott, és megrengette a teleszkópot. A szakemberek átvizsgálják a műszereket, hogy kiderítsék, nem keletkezett-e kár.

jody amiet / AFP

A James Webb űrtávcsövet a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy Ariane-5 rakétán fogják elindítani el a francia guyanai európai űrközpontból.

Miután eléri a világűrt, a NASA eddigi leghatékonyabb és legösszetettebb űrteleszkópja minden korábbinál részletesebb információkat gyűjthet az univerzumról.

Az infravörös tartományban működő James Webb „szeme” képes lesz áthatolni a kozmikus poron, valamint észlelni távoli égitestek igen halvány jeleit. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble-é.

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űreszköz a Földtől mintegy 1,5 millió kilométerre keringve fogja megfigyelni a Naprendszeren belüli és kívüli objektumokat. 5-10 évesre tervezett küldetése alatt korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket készít majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik