Tudomány

Profi kerékpáros is lesz a NASA új űrhajósai között

A NASA bemutatta új asztronauta-jelöltjeit – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A kadétokra kétéves kiképzés vár, mielőtt feladatot kaphatnának a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), vagy bekapcsolódhatnának a tervezett Hold-missziókba.

A tíz jelöltet 12 ezer jelentkező közül választották ki.

A kétéves felkészítés keretében katonai vízi túlélési gyakorlatokon vesznek majd rész, a NASA T-38-as gyakorlógépével repülnek, és a houstoni Johnson Űrközpont medencéjében fognak búvárkiképzést kapni.

A végső válogatásban a kiképzésen elért eredményeik döntenek. A felkészítést teljesítő jelöltek az ISS küldetésében vagy az Artemis-programban is részt vehetnek, a már soron következő missziókba ugyanakkor valószínűleg még nem jelölik őket, ezért a kiképzés befejezése után tovább fejlesztik majd képességeiket a Földön.

Thomas Shea / AFP

Az űrhajósjelöltek között van Nichole Ayers, az amerikai légierő 32 éves őrnagya; Marcos Berríos, a légierő 37 éves őrnagya; a 35 éves Christina Birch, az amerikai országúti kerékpároscsapat egykori tagja, aki biomérnökként doktorált; Deniz Burnham, az amerikai haditengerészet 36 éves tartalékos hadnagya, szintén mérnök; Luke Delaney, a NASA 42 éves kutatópilótája, az amerikai tengerészgyalogság őrnagya; a 35 éves Andre Douglas, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki az amerikai parti őrségnél szolgált; Jack Hathaway, az amerikai haditengerészet 39 éves parancsnoka; Anil Menon, a SpaceX vállalat sebésze, aki közreműködött a vállalat első Nemzetközi Űrállomásra vezető missziójában; Christopher Williams, 38 éves orvos; valamint Jessica Wittner, az amerikai haditengerészet 38 éves parancsnokhelyettese.

A NASA előző asztronauta-osztálya 2020 januárjában végzett, azóta a csapat két tagja, Kayla Barron és Raja Chari már részt vett egy Föld körüli repülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik