Tudomány

Hatalmas jeges áradatra számítanak Izlandon

Néhány nap alatt közel 60 centimétert süllyedt a délkelet-izlandi Grímsvötn jég alatti tórendszer feletti réteg – írja az Iceland Review.

Ez azt jelzi, hogy rövidesen jelentős árvíz lesz a térségben.

Hasonló áradások rendszeresen előfordulnak. Bár az események a múltban gyakran vulkánkitöréseket is beindítottak, egyelőre nincs jele szeizmikus aktivitásnak.

Arctic-Images / Getty Images

A kormányzati vészhelyzetkezelő hivatal tudományos bizottsága szerdán ült össze a Grímsvötn miatt. A szakemberek úgy vélik, hogy nagy mennyiségű víz távozik a rejtett tavakból, a Gígjukvísl folyón pedig hamarosan áradás jelentkezik. A korábbi árvizek alapján a víz az elkövetkező két napban bukkan majd elő a gleccser peremén, a csúcs pedig 4-8 napra rá várható.

Az előzetes számítások azt mutatják, hogy az áradással a vízhozam maximuma 3 ezer köbméter per másodperc lesz. Ez még nem jelent fenyegetést az infrastruktúrára, de az árvíz erejét egyelőre lehetetlen pontosan megjósolni.

Előfordult már, hogy a Grímsvötn szivárgása miatt, a hirtelen nyomáscsökkenés hatására az azonos nevű tűzhányó kitört. Legutóbb 2004-ben fordult elő hasonló, most viszont nem érzékelték a lehetséges kitörésre utaló rengéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik