Tudomány

Atomerőművet telepítene a NASA a Holdra

A NASA annak lehetőségét vizsgálja, hogy miként lehet létrehozni a Holdon egy atomerőművet – írja az AP. Az űrügynökség és az Egyesült Államok vezető szövetségi nukleáris laboratóriuma, az Idahói Nemzeti Laboratórium fissziós reaktorrendszerekre vár javaslatokat.

A cél az, hogy az évtized végére a Naptól független energiaforrás álljon rendelkezésre a Hold-missziók számára.

Sebastian Corbisiero, a laboratórium munkatársa és a projekt vezetője szerint az űr feltérképezésében kulcsfontosságú lépés egy megbízható, nagy teljesítményű rendszer kiépítése az égitesten. Miután sikerül állandó jelenlétet biztosítani a Holdon, a következő cél a Mars lehet. A NASA-nál úgy vélik, hogy egy felszíni fissziós erőmű környezettől függetlenül a vörös bolygón is működhetne.

David Trood / Getty Images

A cél az, hogy a reaktort a Földön építsék meg, majd később a Holdra szállítsák. A szervezetek különböző követelményeket fogalmaztak meg az erőművel kapcsolatban, az elosztórendszernek például tíz éven át legalább állandó 40 kilowatt energiát kell biztosítania. Az elvárások közé tartozik az is, hogy az erőműnek emberi segítség nélkül is ki, illetve be kell tudnia kapcsolni. Az egész reaktor nem lehet nehezebb 6 ezer kilogrammnál, és el kell férnie 4 méter átmérőjű hengerben.

Az előzetes terveket február 19-ig várják a szervezetek. A NASA és az Idahói Nemzeti Laboratórium már korábban is dolgozott együtt, többek között a Perseverance marsjáró radioizotópos energiarendszerének létrehozásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik