Tudomány

Nikola Tesla Budapest porába rajzolta világraszóló találmányát

Wikipedia
Wikipedia

Az elmúlt kétszáz évben számos ismert személy fordult meg a budapesti Városligetben, művészek, tudósok, politikusok, Ferenc Józseftől és Sisitől Liszt Ferencen át Karinthy Frigyesig. Róluk, pontosabban városligeti „kötődésükről” közölt összeállítást a Múlt-kor.hu, amelyből most a valaha élt egyik legnagyobb elméhez, Nikola Teslához kötődő anekdotát idézünk.

Tesla 25 évesen, 1881-ben Pesten, a Puskás Tivadar-féle telefonközpont üzembehelyezésén dolgozott technikusként, de érkezése után néhány hónappal a megfeszített munkától idegösszeomlást kapott. A Városligetet munkatársa és jó barátja, Szigeti Antal ösztönzésére kereste fel, ő beszélte rá a rendszeres testmozgásra és a szabadban tett sétákra, amelyektől fokozatosan visszanyerte egészségét. A több változatban ismert anekdota szerint Tesla Szigetivel sétált a Városligetben, és épp Goethe Faustját idézte: „Az istenség lehull, pár pillanat még / szerezhet testi szárnyat is az ember!” Ebben a pillanatban bevillant agyába a felismerés.

Egy ötlet, amelyet le is rajzolt sétabotjával a Városliget porába barátjának: ez volt a váltóáramú dinamó és motor működésének első koncepciós rajza.

A legendától függetlenül bizonyosnak tűnik, hogy Tesla 1881-ben, a pesti séták során találta fel a váltóáramú berendezések működési elvét, és egy strassburgi kiküldetése alatt, 1883-ban készítette el váltakozó áramú motorjának első kísérleti példányát. A motort sokan az emberiség tíz legfontosabb találmánya közé sorolják, és a mai napig az elektromos berendezéseink alapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik