Tudomány

Fel kell készülnünk a földön kívüli fajok lehetséges inváziójára

Stocktrek Images / Getty Images
Stocktrek Images / Getty Images

Egy új publikációban a szerzők azt írják, fel kell készülnünk a földön kívüli létformák inváziójára – írja az IFLScience. A szakértők nem egy nálunk fejlettebb faj támadásától tartanak: az idegen civilizációk helyett a korábban nem látott, más égitestekről származó mikrobák okozhatnak gondot.

Ha léteznek ilyen organizmusok, a korábbi találkozás hiánya miatt az emberek valószínűleg nem immunisak velük szemben.

A mikrobák az űreszközök közvetítésével bolygónkra is eljuthatnak, és akár veszélyessé is válhatnak.

Phill Cassey és Andrew Woolnough, az Adelaide-i Egyetem munkatársai szerint nem sci-fibe illő elképzelésről, hanem valós problémáról van szó. Cassey kiemelte, a kormányzati missziók mellé immár a magánszektor is megérkezett a világűrbe, ami azt jelenti, hogy példátlanul sok az űrkutatási szereplő. A kutató szerint az idegen fertőzés előfordulási kockázata ugyan kicsi, a potenciális következmények viszont szélsőségesek lehetnek, ezért azonnal meg kell tenni a szükséges biobiztonsági intézkedéseket.

Elképzelhető, hogy a Naprendszerben máshol nincs élet, de akadnak olyan égitestek, amelyek asztrobiológiai szempontból ígéretesek. Ha egy nap egy misszióval sikerül mintákat elhozni ezekről az objektumokról, azokban az emberekre és egyéb földi létformákra veszélyes organizmusok lehetnek. A folyamat hasonló, mint az emberi közvetítéssel terjedő inváziós fajok problémája.

Kapcsolódó
Lehet idegen élet a Naprendszerben?
Egyes szakértők szerint már a mi életünkben igenlő választ kaphatunk a kérdésre.

A jelenség egyébként nem csak a Földet érinti. Amennyiben az élet más égitesteken is fellelhető, gondosan figyelni kell rá a jövőben, hogy a bolygónkról származó mikrobák ne sodorják veszélybe az idegen létformákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik