Tudomány

Több mint ezer lamantin pusztult el Amerika partjainál

Idén július óta nagy számban pusztulnak a manátuszok, azaz lamantinok Florida partjainál. Múlt héten az elhullott példányok száma elérte az ezret – írja az AFP.

A Floridai Hal- és Vadvilágvédelmi Bizottság szerint november 12-éig összesen 1003 tetemet fedeztek fel.

Összehasonlításképp: tavaly egész évben 637 egyed veszett el. A korábbi rekordév pedig 2013-ban volt, amikor egy év alatt 830 példány pusztult el.

Jay Fleming / Getty Images

A lamantinok a hideg elől az Indian River lagúnába húzódtak be. Az állatok gyakran telelnek erre, a szennyezés miatt ugyanakkor az utóbbi években súlyos algavirágzások jelentkeznek a környéken. A folyamat miatt nagy területről tűnt el a manátuszok táplálékát jelentő tengeri fű, ami veszélybe sodorta az állatokat. A nyáron Tampa Baynél és Pinellas megye partjainál jelentkező mérgező algavirágzás, valamint a hajókkal való ütközés szintén rengeteg példánnyal végzett 2021-ben.

A karibi manátusz veszélyeztetettnek számít. Félő, hogy a mostani tömeges pusztulás súlyosan érinti majd az amerikai populációt. A lamantinok számának csökkenése az egész helyi élővilágra hathat, hiszen a faj fontos szerepet tölt be a tengeri ökoszisztéma működésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik