Tudomány

Rabszolgák lakhelyére bukkantak Pompejiben

Atlantide Phototravel / Getty Images
Atlantide Phototravel / Getty Images

Rabszolgák dísztelen lakhelyére bukkantak Pompeji romvárosában – írja az MTI. Dario Franceschini olasz kulturális miniszter szerint jelentős felfedezésről van szó, amely hozzájárul az egykori pompejiek, különösen a kevéssé ismert társadalmi rétegek mindennapjainak megismeréséhez.

Egy kis alapterületű, de kiváló állapotban fennmaradt hálószobát tártak fel Pompeji Civitia Giuliana elővárosában, a pompeji városfaltól mintegy 700 méterre északra. A szomszédos villában januárban egy ugyancsak jó állapotban fennmaradt ceremoniális szekeret fedeztek fel.

Kapcsolódó
Tökéletes állapotú ókori szekérre bukkantak Pompeiinél
A szakértők szerint a szekeret ünnepeken használhatták.

A 14 négyzetméteres kamrának egyetlen, magasan elhelyezkedő ablaka van, falai teljesen dísztelenek. A teremben találtak három egyszerű ágyat, kötelek által tartott fapriccset, két 1,7 méterest és egy 1,4 méterest, utóbbit vélhetően egy gyermek használta. Az ágyakra lepedőt vagy szőnyeget teríthettek az alváshoz.

Egy faládában fém- és textiltárgyakat fedeztek fel, melyek egy lószerszám részei lehettek, továbbá egy faszerkezetet, amely egy szekér, vélhetően a korábban azonosított szertartáskocsi kormányzására szolgálhatott. Az ágyak alatt éjjeliedények és más személyes tárgyak voltak, az egyik sarokban nyolc amforára bukkantak.

Olyasmit látunk itt, ami többnyire árnyékban marad

– mondta Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója, utalva arra, hogy a tárgyi és írásos emlékek rendszerint csak a társadalom felsőbb rétegének életéről szolgálnak információval.

A Földközi-tengerre széles kilátást nyújtó villa az utóbbi időszak egyik legjelentősebb pompeji felfedezése. Azután tárták fel, hogy rendőrök 2017-ben vélhetően fosztogatók által ásott alagutakra bukkantak. A villában megtalálták két ember csontvázát is, egy tehetős emberét és férfi rabszolgájáét, akiket menekülés közben halhattak meg. 2018-ban három ló maradványait találták meg egy másik helyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik