Tudomány

Milyen idő lesz az őszi szünetben?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hosszúra nyúlik idén az őszi szünet, az utolsó tanítási nap október 22. (péntek), az utána következő első pedig november 2. (kedd). Tíz nap szabadság jut a gyerekeknek, ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy milyen programokat tesz lehetővé az időjárás.

A legjobb szó: változékony

Csodára azért ne számítsunk, hiszen őszről van szó kontinentális éghajlaton, de jelen állás szerint az időjárás nem lesz „tragédia” azon a héten. Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük:

A teljes időperiódust tekintve a változékony őszi időjárás iskolapéldáját tapasztalhatjuk. Időnként kisebb-nagyobb esők és napsütés, erősödő, majd enyhülő szél, de a hőmérséklet összességében némileg átlag felett alakul.

Jobb és rosszabb napok

A szünet nulladik napján, október 22-én átvonul rajtunk egy hidegfront, amelyből országszerte erős szélre, esőre, záporokra számíthatunk. A front után úgynevezett köztes anticiklon alakítja időjárásunkat, szombaton már csak pár helyen valószínű csapadék, hazánk nagy részén estére, vasárnap reggelre a szél ereje is jelentősen alábbhagy.

A hétvége egészéről elmondható, hogy felhősödés és napsütés váltja egymást, a hőmérséklet a mostanihoz képest csökken, a várható 10-15 fok kevéssel átlag alattinak számít. Keddtől aztán északnyugatról egy ciklon éri el térségünket, ekkor ismét kisebb mennyiségű csapadék várható.

Gyakran lesz felhős az ég, de nap is meg-megmutatja az arcát, a hőmérséklet pedig határozottan emelkedik: 15-20 fokot mérhetünk a hét közepén.

Csütörtökön újabb hidegfront várható több-kevesebb csapadékkal, és újabb „lehűléssel”, ami 11-16 fokot jelent. A jövő hét vége aztán megint naposabbnak ígérkezik, és a hőmérséklet is felfelé indul, miközben a szél élénkülésére számíthatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik