Tudomány

Tartós változás jön az időjárásban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Vasárnaptól térségünk egy tőlünk nyugat-északnyugatra örvénylő anticiklon hatása alá került, beindul „végre”, a többé-kevésbé kiszámítható, szélsőségektől mentes nyugat-keleti áramlás. Ehhez az kell, hogy az anticiklon a hét közepére Közép-Európa fölé helyeződjön át (középpontja tőlünk kissé északra lesz), és utat nyisson a nyugatias áramlásnak. A gyakorlatban mindez hazánk területén egyrészt komolyabb felmelegedést eredményez.

Lehűlés és felmelegedés

Megszűnnek az éjszakai fagyok, a hétfői 12-17 fokos csúcshőmérsékletek után csütörtökön már országos átlagban 17-23 fokot mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: előbbi még átlag alatti, míg utóbbi értékek már melegebbet jelentenek a megszokottnál.

Az anticiklon áthelyeződésével megnyílik az „út” az Atlanti-óceán irányából, ami változékony időjárást okoz: sormintaszerűen, nagyjából kétnaponta követik egymást a ciklonális és anticiklonális helyzetek., vagy másként fogalmazva a csapadékos, szeles, hűvös, illetve napos, száraz, enyhe időszakok.

Sokáig tart a változékony idő

A frontok déli szekcióját kapjuk, extrém szélsőségekre nem kell számítanunk. Az első hidegfront pénteken várható, ekkor a borult ég mellett többfelé valószínű eső, zápor, majd szombatra a csapadék megszűnik, nyomában pedig lehűl a levegő. A hétvége első napján legfeljebb 10-15 fokot mérhetünk, majd a jövő hét elejéig ismét felmelegedésben lesz részünk. Mint egy „szelíd” hullámvasúton, nagy ingadozások nem lesznek, de azért megérezzük a változást.

Eső és lehűlés, majd felmelegedés váltja egymást, ahol előbbi az október második felére jellemző 10-15, utóbbi az átlagot meghaladó 17-22 fokot jelent.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ez a változékonyság marad egészen a hónap végéig. Sőt, jelen állás szerint november elejére is enyhe, változékony időre van kilátás. Majd a várakozások szerint november közepétől  délkeletről egy anticiklon helyeződik fölénk, ami az úgynevezett hidegpárna jelenséggel ködös, párás, szürke időt okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik