Tudomány

Rekordhideget állítottak elő a Földön

ULTRA.F / Getty Images
ULTRA.F / Getty Images

Újabb rekord született a legalacsonyabb mesterségesen létrehozott hőmérséklet terén: német és francia kutatóknak 38 pikokelvint (pK) sikerült létrehozniuk, ami az abszolút nulla foknál mindössze 38 billiomod Celsius-fokkal számít melegebbnek – írja a Phys.org tudományos portál. Az elméleti legalacsonyabb hőmérséklet az az abszolút nulla fok, vagyis a nulla Kelvin, ami -273,15 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent, de ez a termodinamika törvényei miatt elérhetetlen.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az anyagok hűlése közben egyes tulajdonságaik változni kezdenek. A hélium folyékony formája például nagyon alacsony hőmérsékleten szuperfolyadékká válik. Ha ezeket akarják kutatni, akkor nagyon alacsony hőmérsékletet is kell létrehozni laboratóriumi körülmények között,

most így született a rekord, méghozzá kvantumgázból készült lencse segítségével.

A Physics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kísérletet a híres brémai ejtőtoronyban végezték el, aminek a közepén egy 122 méter magasságú cső húzódik. A torony tetején rubídiumatomokból csináltak gázfelhőt, ami egy mágnessel körülvett vákuumkamrában képződött. Az így kapott Bose-Einstein-kondenzátumot (BEC) leejtették a toronyban. Érzékelők mérték fel az atomok kinetikus energiáját. Az esés csak két másodpercig tartott, de ez is elég volt arra, hogy a rekordmértékű hideg megszülessen.

A kutatók megjegyezték, hogy apró változtatások a részleteken, például a felhőben található atomok számának csökkentése, még hidegebb hőmérséklethez vezethetnek. A brémai csapat által létrehozott körülmények valószínűleg felhasználhatók a gravitációs elméletek kvantumszintű tesztelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik