Tudomány koronavírus

70 százalékos hatásosságú a delta ellen a Szputnyik Light

Alexandr Kryazhev / Sputnik / AFP
Alexandr Kryazhev / Sputnik / AFP

Az egyadagos Szputnyik Light három hónap után is 70 százalékos hatásosságot mutat a delta koronavírus-variáns ellen – írja a Reuters. Oroszországban valószínűleg hamarosan ez lesz a fő vakcina. A Reuters szerint az eredmények nyilvánosságra hozásának az

a célja, hogy a Szputnyik Lightot a nem orosz vakcinák utáni ismétlő oltássá is tegyék.

Az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) a felelős a Szputnyik Light külföldi terjesztéséért, ez hozta nyilvánosságra a kutatási adatokat is, amelyeket az orosz Gamaleya Intézet adott ki egyelőre lektorálás előtt álló tanulmányként a medRxiv szerverre. Az adatok szerint 28 ezer ember kapta meg az egydózisú oltást, az oltatlan kontrollcsoport pedig 5,6 milliós volt.

A Szputnyik Light más vakcinák után emlékeztető oltásként adva 83 százalékos hatékonyságot mutat a delta variáns, és 94 százalékos hatásosságot a kórházba kerülés ellen – írja az RDIF közleménye. Az RDIF az idén 700 millió ember számára elegendő Szputnyik V és Szputnyik Light előállítására számít, a termelés mintegy 50 százaléka pedig már most külföldön zajlik. Oroszország a globális piac legfeljebb 20-25 százalékát akarja lefedni, és nem áll szándékában monopóliumot vállalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik