Tudomány

Hatalmas, elveszett tavat találtak a Marson

A Perseverance marsjáró több mint hét hónapja teljesít küldetést a Marson, missziója során már rengeteg értékes adatot gyűjtött. Szakértők egy csoportja az információkat felhasználva egy új tanulmányban azt írja, a Jezero-kráterben, amelyben a robot landolt, 3,6 milliárd évvel ezelőtt valóban egy hatalmas tó volt – számol be az IFLScience.

A műholdas megfigyelések alapján ezt már korábban is sejtették a kutatók, de csak a Perseverance adataival sikerült egyértelműen bizonyítani a feltételezést. A marsjáró olyan üledékformációkat, úgynevezett tereplépcsőket talált, amelyek a tavat tápláló delta nyomai. A robot emellett olyan sziklákat is felfedezett, melyeket hatalmas áradások mozdíthattak el.

Handout / NASA/JPL-CALTECH / AFP

Benjamin Weiss, az MIT munkatársa és a csapat tagja szerint ha a tájról készült képeket nézi az ember, a legelhagyatottabb helyet, egy sivatagot lát.

A vidéken egyetlen csepp víz sincs, a távoli múltban azonban egészen máshogy festett a környék.

Több milliárd évvel ezelőtt a Marson nagy mennyiségű folyékony víz volt. Lehetséges, hogy a bolygón és a Jezero-kráterben ekkor organizmusok is éltek, a Perseverance pedig talán megtalálja majd az egykori létformák maradványait.

A marsjáró fő feladatai közé tartozik az égitest geológiájának és klímatörténetének felmérése. Ehhez különböző kőzet- és talajmintákat kell begyűjtenie. A robot megfigyelései alapján a kráter egykori tava a véltnél alacsonyabban állhatott, a nyomok ugyanakkor azt is felfedték, hogy a beömlő folyó időnként komoly áradásokon esett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik