Tudomány

A héten indulhat a NASA aszteroidavadász űrszondája

Október 16-án bocsáthatják fel a NASA következő aszteroidavadász űrszondáját, a Lucyt – írja a Space.com. Az űreszköz 12 éven át fog utazni a Naprendszer külső részére, ahol a tervek szerint az úgynevezett trójai csoport legalább hét kisbolygóját, illetve a Mars és Jupiter közötti fő aszteroidaöv egyik égitestét vizsgálja majd.

A Lucy lesz az első űreszköz, amely közelről tanulmányozza a trójai kisbolygókat.

A szondát az Australopithecus afarensis ismert kövületéről nevezték el, a példány nagyban hozzájárult az emberi evolúció megértéséhez. A szakértők abban bíznak, hogy az űreszköz az ősi aszteroidákat vizsgálva a Naprendszer történetének megismeréséhez járulhat hozzá.

ANDRZEJ WOJCICKI / Getty Images

A Lucy nagyon különböző objektumokat figyel majd meg. A szonda fedélzetén eltérő műszerek fognak utazni, köztük az összetétel meghatározásában segítő képalkotó, egy hőmérsékleti elemzésekre alkalmas spektrométer, illetve egy tömegmérésekhez használható antenna.

A kisbolygók és üstökösök olyan kisebb objektumok, amelyek a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásából maradtak hátra. Összetételük és mozgásuk elemzésével a kutatók jobban megérthetik rendszerünk múltját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik