Tudomány

Éghajlatkutatásért és komplex rendszerekért járt az idei fizikai Nobel-díj

Ezen a héten hirdetik ki, ki kapta a tudományos élet egyik legnívósabb elismerését, a Nobel-díjat. Hétfőn a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat adták oda David Juliusnak és Ardem Patapoutiannak, akiknek felfedezései megmagyarázzák, hogyan érzékeli a testünk a hőmérsékletet és az érintést. Most a fizikai Nobel-díjon van a sor: ezt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann és Giorgio Parisi kapta az összetett fizikai rendszerek jobb megértéséért tett munkájuk miatt.

Kapcsolódó
Chilipaprika segítségével jöttek rá, hogy érezzük a hőt
Idén az érintés és a hőérzet receptoraiért járt az orvostudományi Nobel-díj.
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Syukuro Manabe munkája során kimutatta, hogy a légkörben megnövekedett szén-dioxid szintje hogyan vezet hőmérsékletemelkedéshez. Munkája megalapozta a jelenlegi éghajlati modellek kidolgozását.

Klaus Hasselmann olyan modellt hozott létre, amely összekapcsolja az időjárás és az éghajlat folyamatait. Módszereivel bizonyították, hogy a hőmérsékletnövekedés a légkörben az emberi széndioxid-kibocsátás következménye.

Giorgio Parisi rejtett mintákat fedezett fel rendezetlen, összetett anyagokban. Felfedezése az egyik legfontosabb hozzájárulás a komplex rendszerek elméletéhez.

A díj felét Giorgio Parisi, a másik felét pedig közösen Syukuro Manabe és Klaus Hasselmann kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik