Tudomány

A kérések ellenére sem nevezi át a NASA készülő űrtávcsövét

A NASA bejelentette: nem fogják átnevezni a tervek szerint idén induló James Webb űrtávcsövet (JWST) – írja a Space.com. Az űreszköz fejlesztése nem mentes a botrányoktól, a projekt jelentős csúszást és költségnövekedést tapasztalt.

James Webb az űrhivatal történetének második igazgatója volt, aki 1961 és 1968 között irányította a szervezetet, és nagyban hozzájárult a Holdra szállás előkészítéséhez.

A kritikusok szerint Webb ugyanakkor homofób volt, igazgatósága alatt pedig diszkrimináció érte a NASA meleg és leszbikus munkatársait.

Volt olyan, akit a korszakban szexuális irányultsága miatt bocsátottak el a hivataltól.

Egy petíciót is létrehoztak annak érdekében, hogy nevezzék át az előreláthatóan december 18-án induló űreszközt. A több mint 1200 aláíró között több ismert csillagász, illetve egyetemi hallgató neve is megtalálható.

Chris GUNN / NASA / AFP

Mielőtt kinevezték volna a NASA élére, Webb a külügyminisztérium államtitkára volt, éppen abban a korszakban, amikor a kormányzati szerveket megtisztították a queer közösség tagjaitól. A források alapján Webbnek szerepe volt a kirekesztő irányelv megalkotásában. A JWST a Hubble űrtávcső utódjaként az űrkutatás történetének egyik legmeghatározóbb eszköze lesz. A petíció aláírói szerint nem szerencsés egy ennyire vitás megítélésű személyről elnevezni az űreszközt.

A NASA korábban bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, Bill Nelson, a szervezet jelenlegi igazgatója viszont csütörtökön bejelentette, hogy nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek a névváltoztatás mellett szólnának. Úgy tűnik, a NASA nem fogja átnevezni a James Webb űrteleszkópot. Sarah Tuttle, a Washingtoni Egyetem csillagásza és a petíció egyik létrehozója csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik