Tudomány

Ősi kincsre vadászhatnak a tálibok

Afganisztánban a tálib hatalomátvétel nemcsak a lakosságot, hanem a régészeti emlékeket is fenyegeti. Egyes források szerint az iszlamisták már most nagy erőkkel kutatják az ország egyik leghíresebb leletegyüttesét, az úgynevezett baktriai kincset – írja a Live Science.

A mintegy 20 ezer leletből, köztük több aranytárgyból álló kincs Tillia tepe 2 ezer éves sírjaiból került elő 1978-ban.

A leletegyüttest az Afgán Nemzeti Múzeum őrizte, és az elnöki palotában volt kiállítva, azt azonban nem tudni, hogy most hol lehet. A tálibok egyéb régészeti emlékeket is fenyegetnek, köztük Mesz Ajnak buddhista építményeit. 1996 és 2001 között az iszlamisták rengeteg buddhista műtárgyat pusztítottak el.

Heritage Images / Contributor / Getty Images

A Live Science forrásai szerint a tálibok ismeretlen céllal folyamatosan látogatják Mesz Ajnakot, ahonnan a feltáráshoz és karbantartáshoz szükséges eszközök eltűntek. Hair Muhammad Hairzada, a helyszínen egykor dolgozó régész kiemelte: az örökségvédelmi helyzet nem túl jó, mert senki sem gondoskodik a lelőhelyekről. Egy Mesz Ajnakhoz közeli területre egyébként kínai bányászati engedélyeket adtak ki, kérdéses, hogy a tálib hatalomátvétel miként hat majd a potenciálisan veszélyes projektre.

Julio Bendezu-Sarmiento az afganisztáni francia régészeti delegáció korábbi igazgatója szerint nehéz megmondani, hogy az iszlamisták miért fordulnak meg Mesz Ajnaknál. Egyelőre nem érkeztek információk megrongált emlékekről, és a tálibok ígéretet tettek rá, hogy megóvják a lelőhelyeket, ez azonban még nem jelenti azt, hogy tartják is magukat a tervekhez. Ha a kormány dönt is a műemlékek védelméről, elképzelhető, hogy nem minden csoport követi majd az előírásokat.

Gil Stein, a Chicagói Egyetem afganisztáni örökségvédelmi csoportjának vezetője műholdas felvételekkel próbálja felmérni a maradványok állapotát, a projektben eddig mintegy 25 ezer lelőhelyet azonosítottak. A szakértő szerint a fosztogatás régi probléma az országban, a tálibok ugyanakkor eddig látszólag nem támogatják a tevékenységet. Összehasonlításképp: az Iszlám Állam Szíriában nagy erőkkel pusztította az ősi lelőhelyeket, az ISIS ráadásul illegális műkincs-kereskedelemmel is foglalkozott.

Az afganisztáni örökségvédelmi munkát nehezíti, hogy sok, az országban maradt szakértő az életét félti, igaz, még nem tudni olyan régészről, akit az elmúlt időszakban tálibok öltek meg. Mivel az utóbbi két évtizedben sok Afganisztánból ellopott műtárgy az Egyesült Államokba került, az amerikai műkincspiacot is érdemes lehet figyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik