Tudomány

Rengéseket észleltek a Marson

Három nagy marsrengést mért a NASA robotjának szeizmométere az elmúlt hónapban – írja az MTI. Az InSigth által észlelt események között volt olyan is, amely másfél órán át tartott.

Az első két marsrengés augusztus 25-én történt, erősségük 4,2, illetve 4,1 volt. A leghosszabb esemény szeptember 18-án következett be, ezen a napon volt ezredik napja az Insight a vörös bolygón.

Ezen rengés erőssége 4,2 volt, és 90 percen át tartott.

Ezek voltak eddig a legnagyobb marsrengések, amelyeket a küldetés kezdete óta mérni tudtak.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az Insight 2018 novemberében érkezett meg a Marsra, fő feladata, hogy szeizmikus megfigyeléseket folytasson. Adatai révén a szakértők jobban megérthetik az égitest belső szerkezetét, ami segíthet a bolygók formálódásának pontosabb megismerésében.

A szeptember 18-i rengést még mindig tanulmányozzák a NASA kutatói. Az augusztusi eseményekről már jóval többet tudnak, a 4,2 erősségű például a robottól 8500 kilométerre történt, és ez volt a legtávolabbi rengés, amelyet a szerkezet érzékelt. A két augusztusi rengés eltérő típusú volt: a 4,2 erősségű esetében lassú, alacsony frekvenciájú rezgések domináltak, míg a 4,1-es erősségűt gyors és magas frekvenciájú vibrációk jellemezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik