Tudomány

Történelmi űrmissziót hajtott végre Kína

Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás építésén dolgozó három kínai űrhajós – írja az MTI a China Dailyre hivatkozva. A tajkonauták három hónapon át tartózkodtak a Tienkung űrállomás központi moduljában. A csapatot visszahozó kapszula helyi idő szerint délután 1 óra 34 perckor landolt az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen.

A háromtagú legénységet június 17-én, a Sencsou-12 űrhajó fedélzetén bocsátották fel a Tienkunghoz, ahol első lakókként 90 napot töltöttek el. A misszió során két űrsétát hajtottak végre, egy robotkar segítségével különböző eszközöket telepítettek az állomás külső részére, valamint tudományos kísérleteket és technológiai ellenőrzéseket végeztek.

Ez volt a hetedik alkalom, amikor Kína embereket juttatott az űrbe, utoljára öt éve volt emberes küldetése az országnak.

A mostani, három hónapon át tartó misszió Kína történetének leghosszabb emberes küldetése volt.

2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

Lian Zhen / XINHUA / Xinhua via AFP

A következő, szintén három embert szállító űrhajót, a Sencsou-13-at a tervek szerint októberben bocsátják fel a délnyugat-kínai Csiucsüan Űrközpontból. A tajkonauták a küldetés keretében hat hónapot töltenek majd az űrállomáson. Jövőre két, nagy méretű űrlaboratóriumot csatlakoztatnak a Tienkung központi eleméhez. 2022-ben két újabb váltást, valamint két teherszállító űrhajót is eljuttatnak az űrállomásra, amely várhatóan 2022 végén kezdi meg teljes működését.

A Tienkungon háromtagú legénységek fognak felváltva, több hónapon át tartó szakaszokban tartózkodni, az átállások ideje alatt hat űrhajós lesz egyszerre a fedélzeten. Korábbi beszámolók alapján az űrállomást tizenöt éven át akarják üzemeltetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik