Tudomány

A keresztes háborúk korából származó tömegsírt találtak

Egy középkori tömegsírt találtak a libanoni Szent Lajos-vár közelében – számol be az IFLScience. A felfedezésről beszámoló tanulmányban Richard Mikulski, a Bournemouth-i Egyetem szakembere és társai azt írják, a nyughelyben az egyik keresztes háború áldozataira bukkantak.

A Szidónnál fekvő 13. századi sírban legalább 25 fiatal férfit és tinédzser fiút temettek el. A genetikai és izotópos elemzések alapján az elhunytak egy része Európában született, ami azt sugallja, hogy az érintettek keresztes katonák voltak. A nyughelyből európai érmék és övcsatok is előkerültek.

A 13. században Szidón keresztény fennhatóság alatt állt, a várost egy 1110-es hadjárat során foglalták el. A korabeli feljegyzések és a csontok datálása alapján feltételezhető, hogy a sírban eltemetettek akkor haltak meg, amikor a mamlúkok 1253-ben elpusztították a várost.

A csontokon a régészek számos fegyver okozta sérülést mutattak ki.

Mikulski szerint különleges felfedezésről van szó.

fmajor / Getty Images Szidón.

A szakértők úgy gondolják, hogy a támadást követően a félig lebomlott holttesteket egy tömegsírba dobálták. Mivel egyes csontokon szenet is találtak, feltételezhető, hogy a maradványokat megpróbálták elégetni.

A források alapján a támadás idején IX. Lajos francia király épp a Szentföldön harcolt. A csata után maga is ellátogatott Szidónhoz, és személyesen is részt vett a holttestek eltemetésében. Elképzelhető, de persze nem bizonyítható, hogy az uralkodó a most azonosított tömegsír létrehozásában is segített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik