Tudomány

Díjazták az év legbizarrabb kutatásait

Bemutatták az idei Ignobel-díj nyerteseit – írja az AFP. Az elismerés a Nobel-díj paródiája, amelyet olyan szakembereknek ítélnek oda, akik furcsa, látszólag értelmetlen vagy vicces eredményekre jutottak munkájuk során.

A díjat 31. alkalommal osztották ki, a tavalyihoz hasonlóan az idei ceremónia is digitális volt a pandémia miatt. Egyes kategóriákat valódi Nobel-díjasok jelentettek be.

A nyertes kutatások között szokás szerint bizarr vizsgálatokat találni.

Voltak olyan szakértők, akik azt elemezték, hogy légi szállítás során biztonságosabb-e fejjel lefelé utaztatni az orrszarvúkat.

Ethan Beseris, Steven Naleway és David Carrier, a Utah-i Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy lehet-e a szakállnak bármiféle védelmi funkciója. A vizsgálatról itt olvashat bővebben.

Martin Harvey / Getty Images

Leila Satari, Alba Guillén, Àngela Vidal-Verdú és Manuel Porcar, a Valenciai Egyetem szakértői azt vizsgálták, hogy milyen baktériumok találhatóak olyan rágógumikban, amelyek három hónapja a járdán hevernek. Az Egyesült Államok Haditengerészetének kutatói azért kaptak díjat, mert felmérték, hogy milyen módszerekkel lehet olcsóbban és hatékonyabban irtani a tengeralattjárókon előforduló csótányokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik