Tudomány koronavírus

Otthon kapják el a koronavírust az egészségügyi dolgozók, nem a munkahelyen

CLAUDIO REYES / AFP
CLAUDIO REYES / AFP

Izraeli kutatók megállapították, hogy az egészségügyi dolgozók nagyobb eséllyel kapják el otthon a koronavírust, mint a munkahelyen – olvasható a JAMA Network Open tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. A Hadassah Egészségügyi Központban zajlott kutatás szerint a vakcinák és a védőfelszerelések annyira hatékonyak, hogy az egészségügyi dolgozók most már nem a kórházakban, hanem a saját otthonukban vannak nagyobb veszélyben, ha a vírusról van szó – de az oltásnak hála még így is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A kutatók a delta variáns megjelenése előtt kérdezték ki a dolgozókat, akik közül akkor 5312 volt az oltott, és 690 az oltatlan, vagy egy oltással rendelkező. A beoltottak közül 15-en otthon fertőződtek meg, míg 12-en a munkahelyükön. A fertőzött dolgozók közül nyolcan dolgoztak olyan osztálynál, ahol Covidosokat is kezeltek, közülük csak ketten kapták el itt a vírust.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a 690 oltatlan, vagy egy oltással rendelkező dolgozó közül 69-en fertőzöttek voltak.

A szakértők szerint egyszerű az oka annak, hogy otthon nagyobb eséllyel megfertőződnek az egészségügyi dolgozók: ott ugyanis már nem hordják a védőfelszereléseket, és jellemzően közelebb is vannak egymáshoz egy zárt térben, hosszabb ideig, mint a munkahelyükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik