Tudomány

Nyári meleg lesz hétvégére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy, a Brit-szigetek térségében kialakult anticiklon hatására egyik napról a másikra október végi időjárás köszöntött ránk augusztus utolsó hetében. Viszont a nyár ezzel nem ért véget, a múlt hét elejétől melegedés indult, ami a következő napokban teljesedik ki.

A hétvégén már 24-29 fok körüli maximumokat mérhetünk, igazi nyári strandidő lesz. Az élményt csak a hűvös éjszakák árnyalják majd

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Nyári meleg

Az említett anticiklon már napok óta mozgásban van, lassan cammog Kelet-Európa felé, jelenleg a középpontja épp felettünk helyezkedik el. Pontosabban Németország, Lengyelország és Magyarország térségében, tekintve hogy hatalmas légköri képződményről van szó.

Amíg pedig időjárásunkat az anticiklon határozza meg, napsütéses, csapadékmentes, kellemes időre van kilátás. Hétfőn ugyan egy gyenge hidegfront érte el térségünket, ám ebből gyakorlatilag semmit nem érzünk: esőt nem hozott, a hőmérséklet csupán 1-2 Celsius-fokkal csökkent.

A folytatásban marad a száraz, meleg idő, hétvégére sok helyen 28-29 fokig melegszik a levegő. Az éjszakák viszont hűvösnek ígérkeznek 8-10 fokos hajnalokkal, hiszen a nappali órák száma egyre csökken, a felszínnek több ideje van kisugározni az elnyelt hőt.

Van még egy bő hetünk

Félreértés ne essék, ez még mindig a nyár, az említett anticiklon miatti lehűlést inkább intermezzónak kell tekintenünk. Ijesztő figyelmeztetésnek is egyben, hiszen rendhagyó módon téli időjárási helyzet alakult ki augusztus végén, ami sarkvidéki eredetű levegőt sodort a Kárpát-medencébe.

A vénasszonyok nyara, vagy indiánnyár egészen más, „definíciószerűen” az őszi lehűlést követő nyugodt, melegebb periódust nevezzük így a szeptember 20-október 15. közötti időszakban.

Most, szeptember legelején azonban még a „nyárban” vagyunk.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése alapján azonban várhatóan már nem túl sokáig. Amint az anticiklon elfoglalja a helyét keleten, Nyugat-Európában ciklontevékenység indul. Következményeként pedig a jövő hét elején, szeptember 13-14. környékén csapadékosabbra és valamivel hűvösebbre fordul itthon is az idő, 20. magasságában pedig jelentősebb lehűlés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik