Tudomány

Túl rövid időre csökkent a légszennyezettség

Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP
Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először állította össze levegőminőség- és klímajelentését. E szerint a szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

A Covid-19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben

– idézi az MTI a világszervezet kutatóit.

A szakemberek a tavalyi levegőminőségi adatokat hasonlították össze a 2015-2019 közötti időszakéval és kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás – amelynek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben – szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza. Emiatt egyes térségekben az ózonszint nem változott vagy kis mértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

„A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre” – közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője. Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje és a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik