Belföld

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Nyíregyházán

Több magyar településen is veszélyes a levegő.

A szálló por (PM10) levegőben mért magas koncentrációja miatt elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Nyíregyházán – közölte a nyírségi megyeszékhely önkormányzatának sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a járási hivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának tájékoztatása szerint a városban mért szálló por légköri koncentrációjának átlagértéke az elmúlt két napban meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos egészségügyi határértéket. Szerdán köbméterenként 105,4, míg csütörtökön 110,1 mikrogrammos értékeket regisztrált a Széna téri mérőállomás.

A légszennyezettségre való tekintettel az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy a késő délutántól a másnap délelőttig terjedő időszakban lehetőség szerint ne végezzenek a szabadban fizikai munkát vagy sporttevékenységet, a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék, illetve kerüljék a főként dízel személyautók használatát, a fűtés esetében a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Szombaton hidegfront érkezik a térségbe, a megerősödő szél miatt átmenetileg javulhat a levegőminőség Nyíregyházán.

Tizenöt településen veszélyes a levegő

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki térképén az előző napi tízhez képest már tizenöt település – Budapest, Százhalombatta, Salgótarján, Eger, Szolnok, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Hernádszurdok és Szentgotthárd – szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Egészségtelen a levegőminőség Vácon, Dorogon, Esztergomban, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Várpalotán, Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban és Szombathelyen. Tatabánya, Veszprém, Ajka, Pécs és Sarród levegőjét kifogásoltnak minősítették.

Az NNK korábban azt közölte: szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége, javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat. Kiemelték, hogy

az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak.

A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik