Tudomány

Hatalmas fekete lyukak vándorolhatnak galaxisunk szélén

Egy friss tanulmány alapján rengeteg magányos szupermasszív fekete lyuk vándorolhat az univerzumban – írja a Space.com. A szakértők szerint az ilyen objektumok a világegyetem összes feketelyuk-tömegének mintegy 10 százalékát adhatják.

Csak a mi galaxisunk, a Tejútrendszer peremén 12 hasonló behemót rejtőzhet, a galaxishalmazok halójában azonban a számuk a több ezret is elérheti.

A szupermasszív fekete lyukak akár több millió naptömegűek is lehetnek. Az objektumok egyfajta horgonyként szolgálnak azon gázok, porok, bolygók és csillagok hosszú szálai számára, amelyek körülöttük fekszenek. Az anyag a fekete lyukak körül egyre gyorsabban kering, felforrósodik, és táplálja az objektumot, miközben jelentős kibocsátást okoz.

A szupermasszív fekete lyukakat tömegük általában egy-egy galaxis közepére köti. Bizonyos esetekben, például két rendszer összeolvadásakor azonban az égitestek kilökődhetnek galaxisukból.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Angelo Ricarte, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa és kollégái most olyan szimulációt futtattak, melybe a fekete lyukak viselkedésével kapcsolatos szabályokat táplálták be. Az eredmények alapján az univerzum kezdetén, mintegy 13,7-11,7 milliárd éve a kozmikus ütközések elég elszabadult objektumot hoztak létre ahhoz, hogy azok mennyisége felülmúlja a galaxisok közepén lévő szupermasszív fekete lyukak számát. Később a magányos objektumok egy része más szupermasszív fekete lyukkal találkozva ismét galaxisokba került, igaz, így is szép számmal maradtak vándorló égitestek.

A kutatók következő célja az, hogy olyan módszereket azonosítsanak, amelyekkel megtalálhatják a magányos objektumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik