Tudomány

Rejtélyes körülmények között halt meg egy túrázó család

Nagyjából egy hete holtan találtak egy családot a kaliforniai Sierra Nemzeti Erdőség területén, egy, a Merced folyó mentén húzódó túraútvonalon – írja a Live Science. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az érintettek halálát, a szakértők annak lehetőségét sem zárják ki, hogy mérgező algavirágzás állt a háttérben.

A férfit és a nőt, John Gerrish-t és Ellen Chungot, illetve egyéves gyermeküket és kutyájukat egy barátjuk bejelentése után kezdték el keresni, testüket augusztus 17-én fedezték fel.

Kristie Mitchell, a Mariposa Megyei Sheriffhivatal szóvivője szerint nagyon szokatlan esetről van szó, sem sérüléseket, sem öngyilkosságra utaló nyomokat sem azonosítottak.

Egy lehetséges magyarázat, hogy a családdal elhagyott bányák mérgező kigőzölgései végeztek. Ennek ellentmond, hogy a legközelebbi ismert bánya 4,8 kilométerre fekszik, igaz, lehetnek azonosítatlan üregek a térségben.

Richard T. Nowitz / Getty Images

Jeremy Briese sheriff szerint a szakértők annak lehetőségét is vizsgálják, hogy a család halálát mérgező algavirágzás idézte elő. Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata a közelmúltban figyelmeztetést adott ki a veszélyes virágzás miatt az érintett túrautvonalon. A toxikus algák és cianobaktériumok esetenként olyan szinten elszaporodnak a vízben, hogy fenyegetést jelenthetnek az állatokra. A méreg akár belégzéssel is bejuthat a szervezetbe.

A szennyezet víz az embereket is veszélyeztetheti, szélsőséges esetben az idegrendszerre is hathat, a Kaliforniai Közegészségügyi Hivatal viszont nem tud olyan esetről, amikor a mérgező vízen való átkelés vagy annak megivása halált okozott volna. Alan Wilson, az Auburni Egyetem munkatársa szerint az a kevés beszámoló, amely halálos algavirágzásról szól, többnyire anekdotikus. A szakember azt ugyanakkor nem zárja ki, hogy algavirágzás helyett a folyó fenekén megtapadó algaszőnyeg felelős a család haláláért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik