Tudomány

Annyi húst ettek a középkori szerzetesek, hogy nem bírta a gyomruk

Egy új vizsgálat alapján a húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A délnyugat-angliai Muchelney apátságában élő szerzetesek számára egy 1336-os pápai rendelet tette lehetővé, hogy egy héten kétszer is négylábú állat húsát egyék, ami a korszakban igazi luxusnak számított.

Michael Carter, az English Heritage műemlékfelügyelet történésze szerint eleinte bizonyára örültek, hogy asztalukra birka-, marha-, sertés- és vadhús is kerülhetett, de a változás az emésztésük szempontjából már nem volt jó. A vizsgálat azt mutatta, hogy a pápai rendelet nyomán emésztési problémák kínozták a szerzeteseket.

Étrendjük mai mércével mérve is kiegyensúlyozatlan és kalóriadús volt.

A több hús hatására a székrekedés, a hasmenés hamarosan komoly problémává vált. A szerzeteseknek gyakran voltak komoly egészségügyi problémáik az étrendjük és az emésztésük miatt” – mondta Carter.

Godong / Getty Images

A diéta átalakulásával együtt járt az a szabály, hogy a húst nem szabad a refektóriumban, azaz a közös étkezőben fogyasztani. Carter felfedezte, hogy az apátságban ennek érdekében szerkezeti változtatásokat hajtottak végre, a kolostor 14. századi breviáriumában pedig a szerzetesek egészséges táplálkozására vonatkozó útmutatást is talált.

Ez is rávilágított, hogy a gyomorpanaszok gyakoriak voltak az apátságban. A kiegyensúlyozott étkezést akkoriban a fehér, kovászos kenyér, a gyógynövényekkel ízesített sör és angolna jelentette. Carter talált egy hashajtóreceptet is, amely különböző gyümölcsök kivonatát tartalmazza. A történész elmondta: nem akarja kipróbálni a készítményt, de nem lenne meglepve, ha hatásos lenne.

Kutatásai olyan érdekes tényeket tártak fel a kolostor életével kapcsolatban, amelyek a szélesebb közönség számára is izgalmasak lehetnek. „Az emberekben az a kép él, hogy a középkorban élők mocskosak voltak, és nem törődtek az emberi anyagcsere hulladékával. Ám ha utánanézünk, kiderül, hogy ez korántsem így volt. Lenyűgöző, hogy milyen kifinomult építészeti és vízelvezetési struktúrákat hoztak létre” – emelte ki a kutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik