Tudomány

Itt élhetnénk túl a legnagyobb eséllyel a világvégét

Egy friss tanulmány alapján a civilizáció összeomlása esetén az emberiség Új-Zélandon élhetne túl a legnagyobb eséllyel – írja az IFLScience. Nick King és Aled Jones, az Anglia Ruskin Egyetem munkatársai szerint a történelem során számos civilizáció bukott már el a háborúk, a belső konfliktusok vagy a források túlhasználata miatt, ilyenkor az egykor összetett társadalom túlélő üzemmódba kapcsol.

A kutatók öt olyan országot mutatnak be, amelyek egyfajta mentőcsónakként viselkedhetnének az esetleges összeomlás után.

Tanulmányukban Ausztráliát, Izlandot, Írországot, Új -Zélandot és az Egyesült Királyságot vetik össze.

A szakértők azért ezeket az országokat választották, mert szigeteken fekszenek, amelyeken egy-egy nagyobb populáció izolálhatná magát külső fenyegetés esetén. Észak-Ausztráliát leszámítva ráadásul ezekben a régiókban elég kellemes a klíma ahhoz, hogy a körülmények még 4 Celsius-fokos felmelegedés esetén is elviselhetőek legyenek.

Westend61 / Getty Images

King és Jones szerint a legnagyobb eséllyel Új-Zélandon maradhat fenn tartósan egy összetettebb társadalom. Sok szilícium-völgyi vállalkozó egyébként korábban hasonlóra jutott: egyre több külföldi vásárol Új-Zélandon birtokokat egyfajta biztosítási kötvényként. Emiatt az országban meredeken emelkednek az ingatlanárak.

Izland, Írország és Tasmania is ígéretes helynek tűnnek, Ausztrália többi része viszont nem. Az Egyesült Királyság összetettebb képet mutat, tulajdonságai összességében kevésbé kedvezőek. A kutatók kiemelik, hogy az Egyesült Királyságot leszámítva mindegyik ország ellenállóságát gyengíti, hogy nincs elegendő olajuk.  Emiatt még több alternatív energiaforrásra lehet szükség ezeken a területeken. A szakértők tanulmányukban egyéb módszereket is bemutatnak, melyekkel növelhetőek a fennmaradás esélyei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik