Tudomány

Veszélyes gombafertőzés terjed Amerikában

Először mutattak ki egy rezisztens gombafertőzést Texas államban és Washingtonban kezelt kórházi betegeknél – írja az IFLScience. A kórokozó minden főbb gombaellenes gyógyszerrel szemben képes ellenállóságot kialakítani.

Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) szerint 2021 januárja és áprilisa között 101 washingtoni és 22 texasi páciensnél észlelték a Candida aurist. A 123 esetből legalább ötnél a kórokozó ellenálló volt a gombaellenes gyógyszerek három fő osztályával szemben.

A C. auris kimutatását követő 30 napban a betegek 30 százaléka meghalt.

Azt nem tudni, hogy a fertőzés mennyiben járult hozzá halálukhoz.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A C. aurist 2009-ben fedezték fel Japánban, de ezzel nagyjából egy időben Pakisztánban, Indiában, Dél-Afrikában és Venezuelában is megjelent. A kórokozó a véráramban, a sebekben és a fülben képes fertőzést előidézni. A gomba jellemzően legyengült immunrendszerű embereket támad meg, főként kórházi pácienseket.

Mivel a kórokozó ellen számos gyógyszer hatástalan, a CDC szerint komoly globális egészségügyi veszélyt jelent. Bár a gomba teljesen rezisztens törzseit korábban is észlelték már az Egyesült Államokban, ez lehet az első alkalom, amikor ezen típusok amerikai kórházakon belüli terjedését dokumentálták.

Egyelőre nem tudni, hogy miért nőtt idén az esetek száma. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy sok Covid-19-cel kórházba kerülő betegnél másodlagos fertőzés is jelentkezik a legyengült immunrendszer miatt. Ez megnövekedett gyógyszerhasználattal jár, ami nagyobb szelektív nyomást helyez a kórokozókra, így segítve az ellenállóság kialakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik