Tudomány

Atomerőművet telepítene Oroszország a Marsra

A Roszkoszmosz állami űrhivatal alá tartozó szentpétervári Arzenál Tervező Iroda szerint a jövő orosz marsbázisán egy atomerőművet is érdemes lehet felépíteni – írja a Sputnik News. A reaktort egy nukleáris teherszállító űreszközzel, a Zeusszal juttatnák el a vörös bolygóra, majd egy ejtőernyővel engednék le a felszínre.

A telepítés után az erőmű elég energiát biztosítana a bázis számára.

Ha a Zeusz valaha elkészül, komoly segítséget jelent majd Oroszországnak űrmissziói során. A Roszkoszmosz 2010 óta próbál létrehozni egy atommeghajtású bolygóközi űrhajót, az első koncepciót 2019-ben mutatták be. Az űrhivatal tavaly decemberben kötött szerződést az Arzenál Tervező Irodával a Zeusz tervének elkészítésére. A munka 2024-ben fejeződhet be, az űreszközt pedig 2030-ban tesztelhetik először.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője júniusban azt mondta, hogy a Zeuszt nemcsak a Mars, hanem más égitestek, például a Vénusz feltérképezéséhez is használhatnák. Rogozin szerint elképzelhető, hogy az űreszköz a Naprendszeren kívüli küldetésekben is részt vesz majd.

Oroszország az utóbbi időkben ismét jelentős összegeket fordít az űripar fejlesztésére. Úgy tűnik, a hidegháború után újabb űrverseny van kibontakozóban, a rivalizáláshoz pedig ezúttal Kína is csatlakozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik