Tudomány koronavírus

A Pfizer és az AstraZeneca véd a delta variáns ellen

Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Egy júniusban elvégzett brit kutatás szerint mind a Pfizer, mind az AstraZeneca vakcinája megfelelő védelmet nyújt a delta variáns ellen, és 96, valamint 92 százalékban védenek a kórházba kerüléstől. A 14019 eset elemzése után a brit szakemberek megállapították, hogy mindkét vakcina elegendő védelmet ad – írja a Financial Times.

A Pfizer korábban kijelentette, hogy a vakcinája megfelel a delta variáns ellen is, de azért elkezdenek lekutatni egy külön oltóanyagot, a kutatások már a következő hónapban kezdődnek.

Egy májusi brit kutatás azt is kimutatta, hogy a Pfizer két dózisa 88 százalékban véd a tünetes betegség ellen akkor, ha valaki a delta variánssal fertőződik meg. Skót kutatók ezt a számot csak 79-re becsülik. Kanadai kutatók szerint a fertőződéstől is véd a vakcina, méghozzá 87 százalékban. Az izraeliek megint mást találtak: az ő kutatásuk szerint 64 százalékos a delta variáns tünetes fertőzése ellen a vakcina.

Az eltérő eredmények jól tükrözik, hogy milyen nehéz a mindennapi életben kutatásokat végezni, a klinikai kísérletek ugyanis sokkal kontrolláltabbak, a való életben rengeteg más faktor beleszólhat az eredményekbe. Ezért ezeket a számokat óvatosan kell kezelni,

a legvalószínűbb az, hogy az igazság valahol a középértéken van.

A Moderna laboratóriumi tesztekben azt mutatta ki, hogy a vakcinája feleannyi neutralizáló antitestet mutat a delta variánsra, mint a korábbiakra. A Johnson & Johnson oltóanyagánál azonban erősebb antitestválasz volt mérhető, mint a korábbi mutációknál.

Ahogy korábban azt megszokhattuk, az oroszok semmilyen tudományos bizonyítékot nem mutattak fel, de azt állítják, hogy a Szputnyik-V sokkal hatékonyabb a delta variáns ellen, mint az eddig vizsgált vakcinák. Kínai kutatók pedig azt nyilatkozták, hogy a kínai vakcinák kevésbé hatékonyak a delta variáns ellen, mint amennyire jól teljesítettek a korábbi variánsoknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik