Tudomány

Demencia: a világ élvonalában egy hazai kutatócsoport

Andrew Brookes / Getty Images
Andrew Brookes / Getty Images
A demencia az esetek közel egyharmadában megelőzhető, ehhez azonban komplex gondolkodásra és nemzetközi összefogásra lenne szükség. Ehhez kerülhet most egy lépéssel közelebb Magyarország.

Az időskori kognitív hanyatlással járó, demenciát okozó betegségek az öregedő társadalmak rettegett kórképei. A világon minden 3. másodpercben újabb betegnél állapítják meg a demencia diagnózisát, így a szellemi képességek csökkenése közel 50 millió embert érint világszerte. Bár a betegség kezelési lehetőségei korlátozottak, a korai felismeréssel jelentősen javíthatók a betegek túlélési esélyei és életminősége. Egy finn vizsgálat alapján (FINGER study), preventív stratégiával a demenciaesetek akár egyharmada megelőzhető lehet, ehhez azonban több orvostudományi terület összehangolt tevékenysége szükséges.

Kapcsolódó
Új terápia született egy gyógyíthatatlan betegségre, de ez sem hoz áttörést
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a Biogen által kifejlesztett, az Alzheimer-kór előrehaladását lassító terápiát. A betegséget azonban ezzel sem lehet meggyógyítani, csupán a lefolyását lassítani, ráadásul a cég kutatásai is kissé zavarosak voltak.

A demencia megelőzési lehetőségeinek kutatása kiemelten fontos terület lett az újonnan létrejött Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben. A dr. Erőss Loránd főigazgató által irányított klinikai idegtudományi központban a neurológiai, idegsebészeti, és pszichiátriai kutatások egyetlen intézet égisze alatt egyesülhetnek. A demencia-kutatás megerősítésének fontos lépése volt az új intézet egyik első szakmai fejlesztéseként a Neurokognitív Kutatási Központ megalapítása.

„A központ kiemelt célja, hogy a demencia-kutatásokba egyre több klinikai és alapkutató kapcsolódjon be” –mondja dr. Horváth András Attila, a Neurokognitív Kutatási Központ igazgatója. „Kutatólaborunk csatlakozása a FINGER vizsgálat európai kiterjesztéséhez (Euro-Fingers Konzorcium) hatalmas lehetőség az egész országnak, mivel ez az együttműködés Európa vezető demenciacentrumait és kutatóit egyesíti a közös célért, hogy a demencia megelőzésére európai szintű cselekvési stratégiát alakítsunk ki” –teszi hozzá dr. Kamondi Anita, a központ vezető tudományos tanácsadója.

A konzorcium vezetője a svédországi székhelyű Karolinska Intézet. Fő célja a skandináv országokban sikerrel alkalmazott demencia-megelőzési stratégiák hatékonyságának felmérése más országokban is, így Németországban, a Benelux államokban és Spanyolországban. Ehhez Magyarország a visegrádi államok közül elsőként és ez idáig egyedüliként csatlakozott. A hazai vizsgálatokat az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet közösen irányítja a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának, Klinikai Idegtudomány és Képalkotás Kutatócsoportjával, melyet dr. Csukly Gábor vezet.

Kapcsolódó
Magyar kutatók jutottak közelebb a demencia megértéséhez
Kiderült, hogy a demenciában elhaló egyik sejttípus nagyon speciálisan viselkedik.

„A nemzetközi konzorciumok létrejöttének óriási előnye, hogy egy aktuális orvostudományi kérdést sok eltérő környezetben, különböző országokban, mégis egy időben tudunk vizsgálni, így a kutatás gyorsabb és hatékonyabb is. Jó példa erre a 70 ország bevonásával zajló koronavírus-vizsgálatunk” –magyarázza dr. Csukly Gábor, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Jelenleg a konzorcium kiemelt célja a Covid-járvány hatásainak vizsgálata a lakosság kognitív és mentális egészségére. Az érdeklődők a Neurokognitív Kutatási Központ honlapján bekapcsolódhatnak az aktuális kutatásokba, így a koronavírust érintőbe is, továbbá sok hasznos információt kaphatnak a demencia-betegségről és a megelőzési lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik