Tudomány

Ősi leleteket pusztított el egy bányászati cég

Egy ausztráliai őslakos csoport azzal vádolja a Rio Tinto bányászvállalatot, hogy több száz pótolhatatlan kulturális értékű emléket dobott ki – írja az IFLScience. A Wintawari Guruma Aboriginal Corporation (WGAC) szerint olyan dokumentumokra bukkantak, melyek alapján a multinacionális cég hol véletlenül, hol szándékosan selejtezett, illetve semmisített meg anyagokat, miközben a nyugat-ausztráliai Pilbara régiójában tevékenykedett.

A Rio Tinto a közelmúltban azzal került be a hírekbe, hogy az ausztráliai Juukan-szurdokban több, az őslakosokhoz köthető sziklaereszt is felrobbantott, felmérhetetlen károkat okozva a közösségnek. Az ügybe belebukott a cég vezetősége, a parlament pedig vizsgálatot kezdeményezett.

Michael Dunning / Getty Images

A WGAC most az állítja, hogy a vállalat az 1990-es években a Marandoo-i bányában dolgozva a 28 őslakos helyszínből 20-nál okozott kárt. Mint írják, a cég többek között előbb kimentett egy 18 ezer éves sziklamenedéket, majd megsemmisítették azt. A kiemelt anyag jelentős részét a Rio Tinto tudtával és engedélyével dobták ki hulladéklerakókba, az őslakosokat, a helyszín eredeti használóit pedig nem is értesítették.

A WGAC szerint a Hamersley Iron leányvállalat és a kormány nagyjából 25 éven át tartotta titokban a történteket.

Az elpusztított tárgyaknak nem csupán kulturális jelentőségük volt, vizsgálatuk régészeti szempontból is fontos lett volna. A leletek tanulmányozása hozzájárulhatott volna a térség történetének megismeréséhez.

Simon Trott, a Rio Tinto vezérigazgatója egy közleményben azt írta, sok dologra nem büszkék, amit korábban Marandoo-nál tettek. Trott elnézést kért a helyszín eredeti tulajdonosaitól, és kiemelte, dolgoznak azon, hogy kijavítsák a hibáikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik