Tudomány koronavírus

Az Alzheimer-kórhoz hasonló elváltozásokat okoz a koronavírus az agyban

Pablo PORCIUNCULA / AFP
Pablo PORCIUNCULA / AFP

Egy ideje már tudjuk, hogy a SARS-CoV-2 nemcsak a tüdőt, hanem számos más szervet is megtámad, de az még csak most kezd kiderülni, hogy a vírusfertőzés következtében milyen károk keletkeznek egészen pontosan. A Stanford Egyetem kutatói most aggasztó konklúzióra jutottak kutatásuk során: a Nature-ben megjelent tanulmány szerint még annak is károkat okozhat az agyában a koronavírus, akinek semmilyen neurológiai tünetei nincsenek, és ezek a károk nagyon hasonlóak az Alzheimer-kórnál vagy a Parkinson-kórnál tapasztaltakhoz képest.

Bár a COVID-19-ben elhunytak agyában számottevő mennyiségben vírusrészecskéket nem sikerült találni, mégis, szinte mindegyiküknél leépülés jelei mutatkoztak. A szakértők azt feltételezik, hogy a vírus olyan láncreakciókat indít be a szervezetben, ami az agy károsodásához vezet.

Az elég alacsony alanyszámos kutatáshoz 8 olyan ember agymintáját vizsgálták meg, akik koronavírus-fertőzés miatt hunytak el, és ezeket összevetették 14 olyan mintával, amelyek tulajdonosai más okból haltak meg – írja a ScienceAlert. RNS-szekvenálás segítségével a kutatók több mint 65 ezer sejtet vizsgáltak meg, és mindegyik típusnál megállapították, hogy egyes gének csak a COVID-19 betegeknél aktiválódtak, és ezek jellemzően idegi gyulladásban is szerepet játszanak.

A szakértők szerint az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus jelentős gyulladást okoz a vér-agy gátnál.

A koronavírusok jó részét ugyan a gát valószínűleg távol tartja az agytól, a gyulladás átjut, ahogyan a vírus jelenlétére létrejövő egyfajta immunsejtek, a T-sejtek is. Egérkísérletekben ez is gyulladást jelentett, valamint azt, hogy az agyszövet kevésbé tudja visszaépíteni, gyógyítani magát, a kutatók pedig feltételezik, hogy az emberi szövetekben is hasonló lehet a helyzet.

A memóriáért, döntéshozásért és matematikai logikáért felelős frontális kéregben a koronavírus miatt elhunytaknál komoly idegi distressz nyomait fedezték fel. Hasonló mintázatokat láttak, mint az Alzheimer-kór esetében is szoktak, és a kutatók feltételezik, hogy ez okozhatja a fertőzés neurológiai tüneteit. A vírusfertőzés valószínűleg gyulladásos reakciókat vált ki a testben, az erre beinduló molekuláris és sejti válaszok pedig átjutnak a vér-agy gáton, és komoly károkat okozhatnak – még akkor is, ha a betegnek nincsenek neurológiai panaszai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik