Tudomány

Megmenekült a tüskékre szúródott bagoly

Ha valaki azt gondolná, a forró nyári napok eseménytelenül ballagnak a magyar pusztán, annak egy réti fülesbagoly 2019 nyarán történt esetét ajánljuk figyelmébe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) honlapjáról. A KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetője, Gyurita István és Berdó József, hartai madarász Dunapataj térségében bukkant egy ezüstfa tüskés ágai közé akadt réti fülesbagolyra.

A madarat kiszabadították szorult helyzetéből, de mivel szárnysérülése is volt,

a Kecskeméti Vadaskertbe szállították, ahol szakszerűen ellátták a szárnyát és teljes felépüléséig gondozták. A madár egy hónapnyi ápolást követően egészségesen tért vissza a természetbe.

Kiskunsági nemzeti Park Igazgatóság

A réti fülesbagoly fokozottan védett madárfajunk, nagyon kis számban fészkel hazánkban: pontos adat nincs, de mindössze néhány tíz pár fészkelhet nálunk évente. Így érthető, ennek a példánynak a megmentése miért is volt fontos akció a hazai állomány szempontjából.

A réti fülesbagoly az erdei fülesbagoly közeli rokona, de sárga szemei és rövidebb tollfülei megkülönböztetik tőle. Nappal is aktív, kedvenc tápláléka a mezei pocok és egyéb rágcsálók. Földön fészkel, elsősorban mocsárréteken, sásos zsombékosokban lehet vele találkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik