Tudomány

Úgy tűnik, 20 év után végre szekvenálták az egész emberi genomot

MR.Cole_Photographer / Getty Images
MR.Cole_Photographer / Getty Images

Egy nemzetközi kutatócsoport azt mondja, végre teljesen sikerült szekvenálnia az emberi genomot – írja a STAT News. Ez túlteljesíti a Humán Genom Projekt eredményeit, amelyek 8 százalékát kihagyták a genomnak, ezt nem tudták leírni.

A Humán Genom Projekt célja is a teljes emberi genom meghatározása volt, a 8 százalékos kihagyás az akkori technológia hiányosságai miatt történhetett.

A humán DNS összes génjének azonosítása most az új technológiai megoldások miatt volt lehetséges, többek között egy olyan újítás segítségével, ami egy új sejtvonalat is magában foglal. Ez felgyorsította a munkát.

A Kaliforniai Egyetem vezette kutatócsoport kijelentette, hogy a kutatásról írt tanulmányuk még nem peer reviewed, vagyis nem nézte át független szakértői csoport. Addig még a kutatók sem szeretnének semmi biztosat kijelenteni.

Az áttörés egyébként két DNS-szekvenálási technológia segítségével vált lehetővé, mindkettőt magáncégek fejlesztették: a Pacific Biosciences és az Oxford Nanopore. A korábbi módszerek nem olvastak le minden egyes DNS-molekulát az elejétől a végéig.

A mostani módszerrel az emberi leírt DNS-bázisok számát 2,92 milliárdról 3,05 milliárdra emelte. A leírt gének száma azonban csak 0,4 százalékkal emelkedett, így kérdés, hogy mennyire volt tulajdonképpen fontos kibővíteni ezt a szekvenálást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik