Tudomány

Hatalmas krátert találtak a grönlandi jégtakaró mélyén

Mélyen az északnyugat-grönlandi jégtakaró alatt fekszik egy hatalmas becsapódási kráter. Nem tudni pontosan, hogy a mélyedés milyen idős lehet, illetve miként alakult ki, egy új tanulmányban Elizabeth Silber, a kanadai Western University munkatársa és kollégái mindenesetre arra jutottak, hogy a Hiawatha-kráter geológiai értelemben fiatal, és a pleisztocén idején keletkezett – írja a Phys.org. Ezen földtörténeti kor 2,6 millió éve kezdődött, és 11700 éve ért véget.

A kutatók úgy gondolják, hogy a becsapódás hatására olyan extrém hő keletkezett, melytől szinte azonnal óriási mennyiségű olvadékvíz szabadult fel. Silber becslése alapján a víz képes lett volna feltölteni a mai Tahoe-tavat – a 496 négyzetkilométeres víztömeg Kalifornia és Nevada határán fekszik.

Barbara Reichardt / EyeEm / Getty Images

„Ritkán találni új becsapódási krátert a Földön, nemhogy ekkorát” – mondta a kutató.

A szakértő úgy véli, a Hiawatha-kráter rendkívül fiatal, és a világ egyik legnagyobb becsapódási krátere lehet.

A 31 kilométer széles mélyedést 2018-ban fedezték fel a Koppenhágai Egyetem munkatársai. A kutatók azóta vitatkoznak arról, hogy a feltételezhetően 2 kilométer átmérőjű aszteroida a grönlandi jégtakaró 2,6 millió évvel ezelőtti kialakulása előtt vagy után csapódott be.

Silber szerint a kráter remek állapotú, és úgy tűnik, hogy geológiai értelemben új, mintegy 14500-11500 éves. A szakértő úgy gondolja, hogy a becsapódást követően 400 kilométer per órával száguldó szél alakult ki, amely egy 200 kilométer sugarú körben szaggatta szét a fákat. Ha valaki az esemény 500 kilométeres körzetében járt volna, egy hatalmas, fehér tűzgolyót láthatott volna, amely a napnál négyszer nagyobbnak tűnt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik