Tudomány

Húsz éven át tartó hajszával kapták el a rettegett orvvadászt

A bangladesi hatóságok egy húsz éve körözött, hírhedt orvvadászt fogtak el – írja a The Guardian. A férfi nagyjából 70 veszélyeztetett bengáli tigrist ölhetett meg.

Szaidur Rahman helyi rendőrfőnök szerint Habib Talukder egy erdő mellett élt, és azonnal elmenekült, akárhányszor a rendőrök megjelentek a környéken. Ezúttal a hatóságok sikerrel jártak. A férfi a Banglades és India közötti Szundarbansz mangroveerdejében bujkált, a térségben él a bengáli tigrisek egyik legnagyobb populációja. Az orvvadászok az állatok bundáját, csontját és húsát egyaránt eladják a feketepiacon, a vásárlók többsége kínai.

Az 50 éves Talukder eredetileg vadméhek mézének gyűjtésével foglalkozott, majd elkezdett nagymacskákra vadászni. A vadorzó igen hírhedtté vált, mivel hosszú időn át el tudta kerülni a letartóztatást.

Egyformán tiszteljük, illetve félünk tőle

– mondta Abdus Salam, egy helyi mézgyűjtő. Mint mondta, Talukder nagyon veszélyes, képes egyedül megküzdeni a tigrisekkel.

Jonas Stenqvist / 500px / Getty Images

A bengáli tigrisek különlegessége, hogy a mangroveerdők sós vizében is tudnak vadászni, az állatok kifejezetten jól úsznak. A bangladesi erdészeti hivatal szerint a ragadozók egyedszáma 2004-ben 440 volt, 2015-re viszont 106-ra csökkent. A becslések alapján 2019-ben 114-re sikerült növelni az egyedszámot az orvvadászat visszaszorításának köszönhetően.

Mainuddin Khan regionális erdészeti tiszt szerint Talukder elfogása nagy megkönnyebbülést jelent, a férfi hatalmas fenyegetést jelentett a térség biodiverzitására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik