Tudomány

Valódi levágott fejet használtak egy 1979-es filmben

Hitelesítettek, illetve hazaszállítottak egy Ecuadorból származó zsugorított fejet, egy úgynevezett tzantzát, amelyet az 1940-es években hoztak be az Egyesült Államokba – írja a Live Science. A fejet James Ostelle Harrison, a Mercer Egyetem munkatársa szerezte be 1942-ben, majd később az egyetemnek adományozta. A tzantza évtizedeken át volt kiállítva az intézmény kampuszán, az 1980-as években viszont raktárba helyezték.

Előtte a fej még feltűnt egy filmben, John Huston 1979-es Wise Bloodjában.

A tzantzákat vagy tsantsákat egyes őslakos közösségek készítették a 20. század közepéig Amazónia északi részén, Ecuadorban és Peruban. A tzantzákat jellemzően a legyőzött ellenségek fejéből hozták létre zsugorítással. A fejet a lehető legközelebb választották le a nyakról, a koponyát eltávolították, majd a húst és a bőrt visszavitték egy fából kialakított gömbre. A maradványt ezt követően különböző módszerekkel szárították, a szemet, az ajkakat és a fej alját pedig összevarrták.

A 19. században a nyugatiak érdeklődésére kereslet alakult ki a tzantzák iránt. Ez nemcsak a gyilkosságok, hanem a hamisítások számát is növelte, a tárgyakat elkezdték más módszerekkel, állati maradványokból is létrehozni.

Adam Kiefer

A friss tanulmány alapján a Mercer-tzantza eredeti, ráadásul nem kereskedelmi, hanem szertartásos célokkal készült több mint 80 éve. A tárgyra 2018-ban, a Mercer Egyetem egyik új épületébe történő beköltözéskor lett figyelmes Craig Byron biológus. A szakértők tudták, hogy a 12 centiméter magas fej Ecuadorból származik, de nem tartozott hozzá hitelességet igazoló dokumentum. A mai jogszabályok már nem tennék lehetővé, hogy hasonló módon hozzanak be az Egyesült Államokba kulturális javakat és emberi maradványokat.

A csapat az amerikai Ecuadori Nagykövetséggel, az ecuadori Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Intézetével is felvette a kapcsolatot. A fej vizsgálata 2019 februárjában kezdődött meg, a kutatók különböző módszerekkel, például CT-vel elemezték a maradványt. A szakértők korábbi tanulmányokra alapozva 33 olyan kritériumot határoztak meg, amelynek meg kell felelnie egy eredeti tzantzának. Az eredmények alapján a fej valóban emberi, és hagyományos módszerekkel dolgozták fel. A tzantzát 2019 júniusában adták át Ecuadornak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik