Tudomány koronavírus

Letehetik a maszkot az amerikaiak

Noam Galai / Getty Images
Noam Galai / Getty Images
Amerikában a vakcináltak – a védettség kialakulása után – a mindennapi életük során elhagyhatják a maszkot, és nem szükséges védőtávolságot sem tartaniuk.

Az Egyesült Államok hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalán jelent meg, hogy bebizonyosodott, az mRNS alapú vakcinák hatékonyan védenek a betegségtől. Ezért azok, akik túl vannak az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, illetve a WHO által engedélyezett védőoltásokon, elkezdhetnek visszatérni korábbi, járvány előtti életükhöz.

Többek között nem szükséges sem maszkot viselniük, sem a hat lábban (180 cm) meghatározott távolságot tartaniuk.

Persze csak akkor, ha ezt a törvények, helyi szabályok is lehetővé teszik, és természetesen felsorolnak olyan alapbetegségeket, élethelyzeteket, ahol továbbra is indokolt az óvatosság. A védettség feltétele, hogy a kétdózisú vakcinák második adagja után, vagy az egydózisú készítmény beadását követően eltelt már legalább két hét.

Végre van elég bizonyíték

„Lesz-e valaha maszk nélküli életünk? Végre itt a válasz – IGEN” – kommentálta a hírt Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa. A szakember azt is elmagyarázta, miként lehetséges ez.

Végre elég bizonyíték gyűlt össze, hogy a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre az esély kevesebb/jóval kevesebb, mint 1 százalék.

Fontos viszont kiemelni, hogy ez egyelőre az mRNS-vakcinákra igaz. Nemrég hallhattunk azokról a tesztekről amelyek az mRNS vakcináknál mérték fel a tünetmentes fertőződés lehetőségét, amely a második oltás után 90 százalékkal csökkent. Azonban nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények közt nem volt teljes a kép. Az újabb adatok rendkívül pozitívak, munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9 százalékos a vírussal való fertőződés esélye.

Amit még nem tudunk

Az amerikai tájékoztató oldal az örömhírek mellett felsorolja a még válaszra váró kérdéseket is:

  • Mennyire hatékonyak az oltások a vírus mutációi ellen? A korai adatok egyes variánsokkal szemben igen jól működnek, de vannak olyanok is, ahol kevésbé tűnnek hatásosnak.
  • Mennyire védik a vakcinák a legyengült immunrendszerű embereket?
  • Meddig védenek minket az oltások?

Jelenlegi tudásunk alapján összességében továbbra is kijelenthetjük, hogy a vakcinák megóvnak a súlyos betegségtől és a haláltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik