Tudomány

Új módszert találhattak az elhízás kezelésére

Zena Holloway / Getty Images
Zena Holloway / Getty Images

Egy olyan receptor lehet az elhízás gyógyításának, vagy legalább is hatékony kezelésének a kulcsa, amely akkor segíti a test energiatakarékosságát, ha éhezést érzékel – írja egy sajtóközlemény az Eurekalerten. A Garvan Orvostudományi Intézet kutatói azt találták, hogy az Y neuropeptid egy receptorának blokkolásával növelni lehet a zsíranyagcserét, és megakadályozni a hízást. Ez a neuropeptid molekula egyébként a testhő szabályozásában játszik szerepet.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Y1 receptor a hőgenerálás fékeként működik a szervezetben, ami azt jelenti, hogy a zsírszövetekben ezen receptor blokkolása azt eredményezi, hogy az energiát raktározó zsírból energiaégető zsír válik, azaz a hőtermelés megnő, és a hízás mértéke csökken.

Az NPY molekula által kontrollált Y1 receptor akkor indul be igazán, amikor a szervezet éhezéses üzemmódba kapcsol, azaz úgy érzékeli, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tápanyag a működéséhez. A kutatók felfedezték, hogy

több Y1 receptor van az elhízottak zsírszövetében, mint azokéban, akiknek egészséges a súlyuk.

Az egérkísérletek során a BIBO3304 kezelőmolekula hatásos volt az Y1 blokkolásában, és emberi zsírsejtekben is ígéretes eredményeket mutatott.

A szakértők szerint a felfedezés azért jelentős, mert a jelenlegi túlsúly elleni gyógyszerek az agyra hatnak, és étvágycsökkentőként funkcionálnak, ezért rengeteg mellékhatással járnak. Az új megoldással egy kezelési alternatívát lehet keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik