Tudomány

A NASA ma elhoz egy darabot egy potenciálisan veszélyes aszteroidából

Visszaindul a Földre hétfőn, fedélzetén a Bennu kisbolygóról begyűjtött mintával a NASA OSIRIS-REx űrszondája – írja az MTI. Az űreszköz magyar idő szerint este 10 órakor hagyja el a Bennu körüli pályáját, a NASA a visszatérés kezdetét élőben fogja közvetíteni.

Az OSIRIS-REx az első amerikai űreszköz, amely egy aszteroidáról gyűjtött mintát.

A szonda várhatóan 2023 szeptemberére érkezik meg a Földre.

Handout / NASA/Goddard/Arizona State University / AFP

Az OSIRIS-REx 2016 szeptemberében indult el Cape Canaveralból, és két évvel később érkezett meg az objektumhoz. A 6 méter hosszú és 2100 kilogrammos szonda azóta az aszteroida körül keringett, folyamatosan vizsgálva a Bennut. Robotkarjával talajmintát is vett felszínéről.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőelemeket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként fejlődött ki az élet a Földön. A szénben gazdag, nagyjából 550 méter széles égitest minden hatodik évben halad el a Föld mellett. A Bennu a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik, a NASA becslése alapján 1:2700 az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik bolygónkkal a következő évszázad végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik