Tudomány

Korábban nem látott meteorraj éri el idén a Földet

2021-ben egy korábban nem látott meteorhullást dokumentálhatnak a déli félgömb egyes területeiről – írja a Space.com. A Finlayidák meteorraj ősszel érkezik, fényeit nagyjából tíz napot át észlelhetik majd.

Diego Janches, a NASA Goddard űrközpont munkatársa szerint a meteorhullás kivételes lesz, de csak kevesen tudják majd élőben nézni.

A szakember úgy véli, hogy a meteorok látszólag az Oltár csillagkép felől fognak érkezni. Az előrejelzések alapján a Finlayidák szeptember végén találkozhatnak bolygónkkal, maximumukat október 7-e környékén érhetik el.

Haitong Yu / Getty Images

Ahogy a Föld kering a Nap körül, időnként olyan törmeléksávokon halad át, amelyeket aszteroidák vagy üstökösök hagytak hátra. Amikor az apró darabkák belépnek a légkörbe, megsemmisülnek, meteorhullást alakítva ki. Számos meteorrajjal bolygónk rendszeresen, az év bizonyos szakában találkozik, az egyik legismertebb ilyen esemény az augusztusi Perseidák csúcsa.

Janches szerint a Finlayidák talán csak egyszer lesznek láthatóak. A meteorraj nevét a 2 kilométer széles 15P/Finlay üstökösről kapta. Elképzelhető, hogy a Föld tíz év múlva ismét áthalad az égitest törmelékein, az éves meteorhullás viszont elmarad, mivel a szemcsék elsodródnak az űrben bolygónk útjából.

Janches kiemelte, a Finlayidák többnyire lakatlan területek fölött lépnek majd be a légkörbe, a meteorok ráadásul nagyon lassan fognak mozogni. Éppen ezért a megfigyeléshez műszerekre lesz szükség. Janches arra számít, hogy az eseményt Dél-Afrikából, Új-Zélandról és Argentína legdélebbi részeiről dokumentálhatják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik