Tudomány

Rekonstruálták egy Földet eltaláló aszteroida útját

Szakértők egy csoportja rekonstruálta egy, a Földet eltaláló aszteroida 22 millió éves útját – írja a The Guardian. Az objektum 2018-ban csapódott be a Kalahári sivatag botswanai részén.

Az eredmények alapján a töredék a kisbolygóöv egyik legnagyobb objektumáról, a Vestáról származik.

Ez az első alkalom, amikor teleszkópokkal sikerült visszakövetni egy meteoritot a forrásához.

A hattonnás töredék 2018 júniusában lépett be a légkörbe, ahol egy látványos fényjelenség kíséretében darabjaira hullott. Érdekesség, hogy az aszteroidát már a becsapódása előtt is figyelték a kutatók – hasonlóra korábban egyszer volt csak példa. A szakértők az esemény után azonnal megkezdték a meteoritok keresését, és találtak is egy darabot, amely a Motopi Pan nevet kapta.

A kutatók az ausztráliai SkyMapper távcsőrendszer segítségével utólag igen pontosan rekonstruálták az aszteroida útját. Christian Wolf, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái a NASA megkeresését követően kezdték el vizsgálni az égitest mozgását.

Jonathan Knowles / Getty Images

A 2018LA jelű aszteroida az adatok alapján a Vestától érkezett. Ez egy nagyjából 530 kilométer átmérőjű kisbolygó, amelyet az utóbbi egymilliárd évben több kisebb objektum is eltalált, így sok darabka vált már ki belőle.

A pálya felmérésének köszönhetően a szakértők pontosabban meg tudták határozni, hogy hol csapódott be a 2018LA. Később újabb expedíció indult a sivatagba, ennek során további 20 meteoritot találtak. A kémiai elemzések alapján a 2018LA 22 millió éve, egy ütközés hatására vált ki a Vesta mélyéről, az objektum így hosszú időn át vándorolt a Naprendszerben, mire elérte a Földet. A vizsgálatok azt is felfedték, hogy a meteoritok legősibb szemcséi 4,56 milliárd évesek – amikor kialakultak, rendszerünk még éppen csak megszületett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik