Tudomány

Mégsem Da Vinci készítette a híres szobrot

Egy friss tanulmány alapján nem Leonardo da Vinci készítette azt a Florát ábrázoló mellszobrot, amelyet a berlini Bode Múzeumban őriznek – számol be a Live Science. Flora a római mitológiában a virágok és a tavasz istennője.

Az alkotást nagyjából egy évszázada kötik a reneszánsz művészhez, mivel arcvonásai hasonlítanak Da Vinci festményeire. A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű: közvetlen bizonyíték nincs rá, hogy a szobor valóban az ismert művész alkotása, éppen ezért régóta folyik a vita az alkotás eredetéről.

A szobor többnyire méhviaszból és cetvelőből készült, utóbbi anyag az ámbráscetek fejében termelődik.

A szakértők most az alapanyagot elemezve megállapították, hogy az nem a 15-16. századból származik, hanem évszázadokkal későbbi.

Az eredmények alapján kizárható, hogy Da Vinci volt az alkotó.

Wikimedia Commons / Közkincs / Daderot

A 70 centiméter magas és 28 kilogrammos szobrot 1909-ben szerezte meg Wilhelm von Bode, a mai Bode Múzeum egykori igazgatója. Von Bode arra jutott, hogy a szobor Da Vincié, de már két évvel a megvásárlása után több szakember kétségbe vonta a felvetést. Volt, aki azt állította, az alkotás nem a reneszánszra jellemző technikával készült.

Ina Reiche, a párizsi PSL Egyetem munkatársa és kollégái az alapanyag szénizotópos vizsgálatával igazolták azt a korábbi elméletet, mely szerint a Flora-szobor 18-19. századi. A cetvelő egyébként is a 18. században vált népszerű szoboralapanyaggá, amikor az ipari forradalmat követően fellendült a bálnavadászat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik