Tudomány

Fagyokkal jön a lehűlés hétvégére

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Csütörtökön érkezik a hidegfront, ami az átlagnál jóval hűvösebb napokat, és -2, -4 fokos éjjeli fagyokat okoz – az időjárás még májusra is tartogat fagyos meglepetéseket.

Vasárnap és a hét első napjain egy mediterrán ciklon hozott sok esőt és lehűlést térségünkbe. A légkör labilissá vált, ami azt jelenti, hogy erős volt a feláramlás, ezért alakultak ki sok helyen zivatarok, dörgött és villámlott. Szerdán az ország jelentős részén már sok napsütésre számíthatunk, csapadék a Dunától keletre lesz.

Hűvös, fagyos hétvége

Csütörtökön viszont egy északnyugat felől érkező hidegfront újabb lehűlést okoz, a hétvégén legfeljebb 12-17 fokot mérhetünk, éjszakánként -2, -4 fokig is csökkenhet a hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Csütörtökön még többfelé lesz eső, de a front csapadékzónája péntekre el is hagyja a Kárpát-medencét, majd az Atlanti-óceán északi területe felől száraz légtömegek érkeznek fölénk. Eláll a szél, felszakadozik a felhőzet, emiatt pedig az éjszakai órákban nagyot zuhan a hőmérséklet.

A szakember megjegyzi, hogy vasárnap ugyan már 14-19 fokot is mutathatnak a hőmérők, ez még mindig az április végén tapasztalt átlag alatti hőmérséklet. Ilyenkor már 20-21 fokos maximumok és 7-8 fokos minimumok tekinthetők megszokottnak.

Tartós hideg májusban

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint április utolsó és május első napjai viszonylag enyhe időt hoznak. A hőmérséklet 17-20 fokkal még mindig átlag alatt lesz, de a hétvégi lehűléshez képest mindenképp jóval kellemesebbnek érezzük majd.

Ez a változás a jövő héten, kedd-szerda magasságában teljesedik ki, a fokozatosan melegedő tendencia mellett napokig sok lesz a csapadék, országszerte záporok és zivatarok váltják egymást. De sajnos a tél még mindig nem adja fel:

május 4-5. környékén várható újabb, markáns hidegleszakadás erős lehűléssel és fagyokkal.

A modellek elég nagy bizonyossággal mutatják, hogy a telet idéző körülmények, a májusi fagyok egészen a hónap közepéig, sőt, 18-19-éig kitartanak. Változó intenzitással, de nem sokat érünk vele, hogy 10. táján melegedés indul, ha utána 13-án még egy erős hidegleszakadás éri el az országot. Molnár László szavaival: masszív hideg lesz május első felében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik